Sa Pavillion

This post is also available in: German

Sa Pvillion textpav1

The shape of the building is a dialogue between the past and the present, symbolizing unity and stability of the community. Originally built as the Austrian pavilion for the 1984 Winter Olympic Games, Austria House became home to the Sarajevo Association of Architects after the Olympics. Following its destruction during the 1992-1995 war, Sarajevo’s architects have been trying to rebuild Austria House as their home base . A path through the“House of Architecture”, emulating the pedestrian flow through the park that separates the exhibition space from the offices, is at the same time the main entrance to the building.
The black exterior and the white interior highlight the House of Architecture’s abstract shape and neutrality toward its surroundings . The glass façade makes transition from indoor to outdoor smooth and boundaries fluid. The House of Architecture has been designed as an environmentally friendly building and complies fully with the existing passive-house technological standards.

pav2

Paviljon arhitekture
Oblik paviljona uspostavlja oblikovni dijalog izmedju proslosti i sadasnjosti i simbolizira jedinstvo i stabilnost zajednice. Prvobitno izgradjen za potrebe Olimpijskih igara 1984 “Austrijska kuca” godinama je bila popularni izlozbeni prostor Asocijacije arhitekata Sarajeva. Poslije destrukcije u toku rata, AAS I AABiH uz pomoc Kantona Sarajevo, pokusali su vratiti sjediste I obnoviti svoje aktivnosti na mjestu srusenog objekta. Crna boja exterijera i bijela unutrasnosti, naglasavaju neutralnost objekta i njegovu pretenziju da se ne namece niti svojoj okolici niti sadrzaju .
Granice zatvorenog i otvorenog prostora s pomocu velike staklene fasade je fluidna.
Postojeca pjesacka staza prolazila bi direktno kroz “Kucu arhitekture” i dijelila izlozbeni dio od administrativnog. Objekat bi trebao biti primjeran u svojoj ekoloskoj i energetskoj izvedbi i ulozi.



Comments are closed.